andre

tandlæge undersøgelse

Gør rodbehandling behagelig

y12

Arg, rodbehandling! Konceptet om tandlægen som den diabolske, masochistiske skurk, er lige så gammel som hvervet selv. Vi er selvfølgelig kommet langt, siden dårlige tænder var noget, den lokale smed trak ud med hammer og tang. I dag foregår operationer klinisk, professionelt og gerne uden skavanker.

Alligevel huser frygten for tandlægebesøget dybt i os. Hvorfor overhovedet gøre så meget ud af det? Det er jo bare tænder. Og ideen om at have knive, bor og andre skarpe instrumenter plantet i munden er ikke just appetitvækkende.

Rodbehandling er ikke for sjov

Mennesket er ikke altid det mest rationelle væsen, og vi kan let lade os friste af sådanne tanker. Det er trods alt lettere ikke at gå til tandlægen end at gøre det. Men hvis det er frygten, der får os til at live hjemme, er det værd at vende den logik om.

Hvad sker der, hvis man ikke får en rodbehandling for en dårlig tand? Rodbehandlinger foretages, fordi der er kommet en bakterieinfektion i en dårlig tand. Det kan ske gennem huller eller fraktioner, som især opstår på grund af manglende tand- og mundkødshygiejne. Når betændelsen har sat sig, nøjes den ikke bare med at lave ravage i lokalområdet. Den kan flytte sig til knoglerne og nå ud til resten af systemet fra munden.

Hvis du virkelig er bange for tandlæger, kan man måske sige, at du på denne måde springer over tandlægen direkte hen til hospitalet i stedet. Men forhåbentlig kan alle være enige om at en infektion i munden, ikke er værd at dø over.

Det rationelle råd lyder derfor at behandle din tandlæge som alle andre sundhedsprofessioner: Et checkup kan aldrig skade og stol som udgangspunkt på, at de ved, hvad de foretager sig. Og at de vil dig det bedste. Selv hvis du skulle støde på en satanistisk tandlæge, holder personen det forhåbentligt inden for egne døre.Læs mere om rodbehandling på denne side.

Fokus på den behagelige oplevelse

Nogle gange er beroligende rationaler dog ikke nok. Det er let nok at sidde her og argumentere for, at en rodbehandling altså heller ikke er værre end som så, og at den kan være dybt nødvendig for dit fremtidige helbred. Så længe man ikke skal sidde i den notoriske stol, under det summende bor og ubehageligt skarpe, fluoriderende lys, er det såre let at appellere til fornuften. Men en rodbehandling kan tage helt op til to og en halv time. Så der er ikke bare tale om et spidst prik fra kanylen.

Så meget desto mere, kan det være værd at fokusere på andre aspekter end det rationelle argument. Mere end noget andet elsker vi mennesker nemlig det behagelige. Hvad end det er i form af det familiære, sociale bekendtskaber eller følelsen af ro og kontrol. Ja, kaos kan føre til en rus af adrenalin, men det er de færreste, som kan gå igennem hverdagen med den følelse konstant og hele tiden.

Yoga som hjælpsom analog

Så hvordan kan en rodbehandling gøres behagelig?

Ét udgangspunkt kunne være at tænke på behandlingen som en yogaøvelse. Analogien kan virke komplet arbitrær, men giv den et øjeblik til at synke ind. Konceptet for yoga er at blande anstrengelse med behag. Som alt godt her i tilværelsen, er det ikke let at dyrke yoga. Men samtidig handler yoga om at finde en indre ro gennem den anstrengelse. Det er hovedsageligt stationære bevægelser, hvor en umiddelbar smertelig anstrengelse fører til et nyt zen og derigennem ro.

På samme vis kan rodbehandlingen siges at kunne opleves som en udfordring i ens smertetærskel, der kan føre til et nyt behag. Efter endt operation er der noget kildent, spændende ved anstrengelsen.

For at sætte sig i denne tænkemåde kan det hjælpe med yogamusik. Behageligt og analogt, med en takt, der hjælper én med at sætte fokus på sit åndedræt. Herigennem burde unødige tanker forsvinde som dug fra solen – som at tænke at der er noget farligt ved rodbehandlinger.Find inspiration til god yogamusik her.

Have your say