Familie

Legetøj

Der findes i 2019 en masse legetøj, der styrker dit barns udvikling

y12

Når man som forældre skal vælge det rette legetøj til sit barn, kommer man til at opleve en næsten utømmelig verden af legetøjsmuligheder. Der findes alt lige fra rolige puslespil til vilde legetøjsvåben. Alt legetøj gør et indtryk på dit barn, og du kan derfor i barnets første år med fordel vælge noget legetøj, der kan hjælpe med at styrke dit barns udvikling. I denne artikel kan du læse mere om netop denne type af legetøj, der stimulerer dit barn på en god måde til barnet når fem år.

Sundt legetøj det første halve år af dit barns liv

De første tre måneder er det meget begrænset, hvor meget dit barn kan lege selv, og den leg dit barn får, afhænger derfor meget af, hvad tid du giver dig selv til at lege med dit barn. I denne periode kan det være ting som folde-ud bøger eller simple billeder, der er meget spændende for dit barn, og som styrker dit barns evne til at holde fokus på simple ting. Du kan også med fordel investere i en uro, som barnet kan ligge og kigge på. Da barnet i starten gerne vil have sine sanser stimuleret, kan du også anvende ting som frotté legetøj, bjælder, rangler og klokker, da alt dette både stimulerer dit barns syns- føle og høresans.

Legetøj

Når barnet er mellem tre og seks måneder, kan det lege med lidt mere forskellige ting selv – her har barnet nemlig lært at bruge begge hænder, kan koordinere sine bevægelser lidt mere. Barnet lytter rigtig meget til ting, og derfor kan ting som spilledåser, rangler, sansetæpper og lignende legetøj være rigtig gode investeringer. Ret hurtigt vil dit barn indse at når ranglen ikke bevæges, så er den stille. Så det er også her at dit barns forståelse for sådanne ting begynder at blive udviklet.

Mellem 6 og 12 måneder sker der rigtig meget i dit barns udvikling

Når barnet er mellem seks og ni måneder begynder at gentage bevægelser, det ser andre udfører. Derfor kræves der også legetøj, der kan træne barnets koordinationsevne. Desuden kan det være en fordel at give barnet legetøj, der kan haves i begge hænder samtidig, da også dette træner koordinationen. Legetøj som kan være rigtig sjovt for barnet i denne alder er ting, der siger lyde eller ændre sig, når barnet udføre en bestemt bevægelse. Fx trække-dyr æsker, pegebøger eller simple ting som pap rør og andet emballage kan være rigtig sjovt for barnet i denne alder.

Så nærmere vi os etårs alderen, og i de sidste tre måneder af dit barns første år, sker der rigtig meget. Dit barn bruger nu rimmelig frit begge hænder, og det øver sig hele tiden. Det er også her at barnet begynder at kunne lege med forskellige ting fra hverdagen, og forstå de enkelte tings funktioner. Her er rigtig godt legetøj kasser med huller, hvor der medfølger forskellige klodser, som passer i de enkelte huller. Denne type af legetøj giver nemlig rigtig god forståelse for barnet i denne alder. Du kan også få fat i ting, der kan åbnes og lukkes, stabelkasser, trækdyr og forskellige legetøj i disse afskygninger. Dit barn forstår i disse måneder langt mere, end du umiddelbart vil tro, og det er en god idé at udfordre dit barn lidt her.

Hvad skal du gå efter i barnets andet år?

Dit barn har i løbet af det første år udviklet sig rigtig meget, og i barnets andet leveår, vil det rigtig gerne udforske ting på tæt hold. Nogle børn kan gå allerede ved 10-11 måneders alderen, men en del venter også til starten eller midten af deres andet leveår. Når barnet er omkring 15 måneder, har de fleste dog lært at gå. Det betyder også, at store bolde, der kan sparkes til, kan blive rigtig sjove for dit barn i løbet af dets andet leveår. Herudover kan du med fordel købe et hammerbræt, farver og papir, puslespil med store brikker og lignende legetøj. Barnet vil nemlig rigtig gerne lære en masse i løbet af dets andet år, og hvis du stimulerer barnet og giver los, kan du få et meget talentfuld barn allerede i denne alder.

Det gode legetøj for 2-3 årige børn

Barnet begynder nu at forstå rigtig mange ting, og for at stimulere dit barn bedst muligt, bør du i denne alder gå efter legetøj, der simulerer virkeligheden en del, og legetøj som selvfølgelig har en funktion. Det er også i denne alder at barnet begynder at forstå god og ond, rigtig og forkert og sådanne ting, hvilket du fx kan lære barnet om via fx temalegetøj. Andet sundt legetøj, der stimulerer dit barns udvikling i denne alder er ting som byggeklodser, hulbræt, dukkevogne, fingermaling og perler, musikinstrumenter, sandkasser, gynger, papir og farver og lignende. Med få ord kan man sige, at dit barn nu er ved at være så stort, at det er ”rigtigt” legetøj, du skal slå over til.

4-5 års alderen – barnet bliver kønsbevidst

Når barnet nærmer sig 4-5 års alderen, begynder du at skulle skelne mellem drengelegetøj og pigelegetøj. For piger er det ofte far, mor og børn der er den sjove leg, og derfor er dukker i højsæde i denne alder. Herudover kan du købe ting som legetøjsmad, te selskab, bøger og lignende, som uden tvivl vil falde i god jord hos datteren.

For drenge er det som regel ting som biler, der er virkelig sjove i denne alder. Det er dog ikke unormalt at bilerne bliver leget med på alle mulige sjove steder. Drenge i denne alder vil nemlig gerne eksperimentere med legetøjet og finde nye måde at lege på. Andre ting, der er et hit hos drenge i denne alder er træ-værktøj, togbaner, byggeklodser, bøger og lignende dog også gode alternativer.

For både drenge og piger gælder det, at ting som gynger, klatrestativer, hoppebolde og balancelegetøj som fx en balancecykel eller lignende er rigtig gode investeringer også. Sørg for at stimulerer dit barns balanceevne i en tidlig alder, så det får nemmere ved fx at cykle senere hen.

 


Artiklen indeholder ikke redaktionelt stof og er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Have your say