andre

sorg

Hvordan håndterer man sorg?

y12

Siden det første menneske satte sig fødder på denne jord, har der glæde, lykke og kærlighed, men også sorg. Uden lykke var der ingen sorg, og uden sorg var der ingen lykke. Det er ganske enkelt et vilkår for vores eksistens, og vi kan ikke skjule os fra de hårdere situationer. Vi kan prøve, men i sidste ende gør det bare det hele meget værre.

Lige så vel som der altid har været sorg, så har folk også prøvet at flygte fra den eller troet de ikke kunne håndtere den. Men sandheden er at evnen ligger i os alle sammen. Vi har alle redskaberne til at håndtere sorg og tab, men for nogle er det bare lidt svære at finde dem frem, eller måske skal de grave lidt dybere.

Først og fremmest er det vigtigt at der ingen skam er forbundet med det eller nogle af de følelser du har. Ingen kan fortælle dig at du sørger på den forkerte måde. Den slags ting går i forskellige faser, og det går genre op og ned i en længere periode. Så det første skridt på vejen til at håndtere din sorg, er at lære at accepterer den måde du har det på lige nu – og et hvert andet øjeblik.

Meditation og yoga er et godt redskab

Når vi har det dårligt i psyken, så tror vi ofte at vi skal forsøge at ændre på det. Man forsøger ligesom at presse de dårlige følelser ud, men det finder man hurtigt ud af ikke kan lade sig gøre. I stedet skal man øve sig i at lade dem være til stede og accepterer dem. Det kan være svært men yoga eller meditation er en god måde at gøre det på.

Mange har svært ved meditation, men yoga er faktisk rent nemt at gå til hvis man finde en god instruktør, se mere her: http://yogatights.dk/

Bed om hjælp til det praktiske

Hvis du har oplevet et dødsfald tæt på, og du samtidigt er en af de nærmest pårørende, så har du både din sorg at skulle håndtere og en masse praktisk du skal tage dig af. Det kan være overvældende, og det er derfor vigtigt at du får hjælp til det.

Måske står du med et efterladt bo som skal afsættes. Her bør du kontakte nogle professionelle og spørge, hvad gør jeg med et dødsbo? De vil kunne rådgive dig og hjælpe dig på en respektfuld måde med de ting som kan være lidt svære.

Have your say