Business

eksamen

Til studerende: derfor skal du lægge omtanke i din a-kasse

y12

Studietiden er typisk en periode, som rigtig mange mennesker nyder utrolig meget. Det gør de, fordi det er en periode i ens liv, hvor man lever i en lille boble. Man har endnu ikke nogen rigtige forpligtelser, men man er alligevel en voksen med en voksens rettigheder.

Man har tid til at fordybe sig i et studie, som man elsker. Samtidig møder man en masse ligesindede, og det resulterer typisk i masser af fester, sociale begivenheder og dejlige oplevelser. Alt sammen noget, der optager rigtig meget af ens tid og ens energi.

a-kasse bidrag

Husk alt det praktiske

Mens man er studerende, kan det nemt føles som om, at man kommer til at være studerende for evigt. Det er svært at forestille sig, at man nogensinde afleverer den sidste eksamen og skal til at ud i det rigtige voksenliv og på det rigtige arbejdsmarked.

Men det kommer på et tidspunkt. Derfor er det vigtigt at give sig tid til at ordne nogle af de vigtige, praktiske ting, imens man stadig er studerende. Glemmer man det, er man nemlig prisgivet, når studiet slutter. En af de vigtigste ting at tage stilling til, er ens a-kasse.

Derfor er a-kassen vigtig

En a-kasse er et helt essentielt udgangspunkt for dig, som skal til at ud og lede efter job. I Danmark bygger arbejdsløses rettigheder nemlig i høj grad på netop a-kasser, og uden dem kan man føle sig ret så prisgivet.

For det første hjælper a-kassen dig, når du ikke har noget job. Det gør den i form af dagpenge, som du modtager fra netop din a-kasse. Men udover dagpengene er a-kassen og din allierede, når du har ubehagelige sager på jobbet, når du skal videreuddanne dig og når du skal forhandle om din løn. A-kassen er med hele vejen.

Vælg den rigtige a-kasse

Som studerende er det altså vigtigt at få sig meldt ind i en a-kasse, og hellere før end senere. Når det så er sagt, så bør du ikke løbe ud og melde dig ind i den første den bedste a-kasse. Du skal nemlig finde en a-kasse, som passer til dig.

Der er rigtig mange a-kasser at vælge mellem, og du bør træffe valget ud fra din nuværende uddannelse og dine drømme om fremtidige jobs. Du kan også vælge en a-kasse baseret på værdier, eller måske baseret på prisen.

Meld dig ind i ordentlig tid

Rigtig mange a-kasser har nogle regler for, hvornår de vil støtte dig i forhold til indmeldelse og slut på dit studie. Tit handler det om, at du skal melde dig ind mindst et år før du bliver færdig med din uddannelse. På den måde kan du få dagpenge fra det øjeblik, hvor du forlader din uddannelsesinstitution.

Derfor er det en god idé, at du går ind og læser grundigt op på, hvad reglerne er for netop den a-kasse, som du gerne vil være medlem af. Tit koster det ikke meget mens du er studerende, så du kan roligt få meldt dig ind.

studerende

 


Artiklen indeholder ikke redaktionelt stof og er udtryk for skribentens egen holdning.

Have your say